About this site

This website focuses on issues regarding social protection in Asia and the activities done by the Network on Social Protection Rights (INSP!R) and its members. It is under the editorial oversight from the Asia Steering Committee, composed out of members from India, Bangladesh, Nepal, Cambodia, Indonesia and Philippines. It is meant to foster dialogue and share experiences.
The articles describe challenges and achievements to improve the right to social protection to workers in the region, with a specific focus to gender, youth and informal workers.

19 January 2015

SweatShop Dead Cheap Fashion: Trois blogueurs de mode norvégiens ont vécu la vie d'ouvriers du textile au Cambodge

Frida, Ludvig et Anniken sont beaux, jeunes et norvégiens. Ils sont également blogueurs mode. Grands consommateurs de mode donc et enfants d'un pays riche, c'est dire s'ils en connaissent un rayon sur le prêt-à-porter. Pourtant... . Pendant un mois, ils ont été expatriés en Asie afin de vivre le quotidien de travailleurs de l'industrie textile. Le verdict est sans appel.

Leur expérience traumatisante est en fait l'objet d'un documentaire-réalité intitulé SweatShop Dead Cheap Fashion, diffusé sur la chaîne norvégienne Aftenposten en 2014.



Article dans le Vif ici.

10 January 2015

Jeanne Devos and NDWM: "Nog een lange weg te gaan, maar ik geloof erin!"


Eind 2014 was Zuster Jeanne Devos op bezoek in België. Een ideaal moment om samen met haar terug te blikken op de voorbije periode en wat er intussen veranderde voor huisarbeidsters in India. Het is een warme en begeesterende vrouw, die de voorbije 50 jaren miljoenen vrouwen in India inspireerde, maar altijd bescheiden en ‘down-to-earth’ blijft.

Er zijn nu drie jaren voorbijgegaan sinds de goedkeuring van de Conventie voor huispersoneel (C 189) in juni 2011, waarmee huisarbeid(st)ers erkend werden als werknemers met dezelfde arbeidsrechten als andere werknemers. Hoe belangrijk is dit geweest voor huispersoneel in India?
Jeanne Devos: “Het feit dat de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) huisarbeid op de agenda van de conferentie zette was destijds voor mij, maar ook voor de hele ploeg van de National Domestic Workers Movement (NDWM) een sterke aanmoediging. Vijf jaar voordien hadden we deze vraag al gesteld aan de IAO op een Aziatische bijeenkomst in Hong Kong en toen werd ons gezegd dat dit onmogelijk was. In 2011 kon het dan toch. Ook voor de huisarbeidsters zelf was dit enorm belangrijk. Ter voorbereiding van de IAO-conferentie rond huisarbeid, hadden we vragenlijsten opgesteld in 7 talen, die we samen met onze huisarbeidsters invulden. Voor hen was het fantastisch te weten dat hun werk op internationaal niveau belangrijk werd gevonden. De Indiase regering mocht dan geen rekening met hen houden, maar “de wereld” wel! Dat was echt ongelooflijk voor hen.”

05 January 2015

Bel&Bo kondigt op Radio 2 - De Inspecteur aan dat ze zich bij Fair Wear Foundation aanlsuiten

Vandaag een interessante reportage op het consumentenprogramma ‘De Inspecteur’ met Sven Pichal op Radio 2, de best beluisterde radiozender in Vlaanderen betreffende Schone Kleren en de recente aankondiging van Bel&Bo om zich aan te sluiten bij de Fair Wear Foundation.

Je kan er hier vanaf min. 13 naar luisteren.


De kledingketen Bel&Bo maakte bij De Inspecteur bekend dat ze als eerste Belgische winkelketen hun kleding in Azië tegen eerlijk lonen en in goede arbeidsomstandigheden gaat vervaardigen. Dat doen ze door nu lid te worden van de Fair Wear Foundation, dat is een gerespecteerde internationale organisatie die kledingbedrijven bijstaat om op een duurzame manier te werk te gaan.

Bel&Bo is al een paar jaar bezig om de omslag naar eerlijke productie voor te bereiden. De fabrieken in onder meer India en Pakistan die voor hun werken worden een aantal keer per jaar bezocht. De komende jaren wil het bedrijf samen met de Fair Wear Foundation ook niet-rechtstreeks leveranciers aanzetten om eerlijker te produceren.

FAIR WEAR FOUNDATION
Volgens Sara Ceustermans van de Schone Kleren-campagne is de samenwerking met de Fair Wear Foundation heel belangrijk. De organisatie is een betrouwbare partner als het aankomt op eerlijke productie. Elk bedrijf dat lid wil worden van de Fair Wear Foundation moet kunnen aantonen dat ze samenwerken met eerlijke leveranciers, dat de arbeiders een eerlijk loon krijgen en dat de fabrieken veilig zijn.

Volgens Sara zijn eerlijke kleren ook niet per se duurder. De productieprijs ligt door de eerlijkere lonen en strenge voorwaarden wat hoger dan bij andere ketens maar de productie in de fabriek is maar een kleine factor. Transport en personeelskosten in de winkel bijvoorbeeld hebben een veel grotere impact. De hogere productiekost heeft dus geen invloed op de prijs van de kleren in de winkel.

Sara merkt wel op dat het heel moeilijk is om in de winkel eerlijke kleren te herkennen. Je kan als klant enkel afgaan op de prijs en die zegt natuurlijk niets over eerlijke productie.

Een ander artikel hierover hier.